Cipőviselés nyáron: ajánlott, nem ajánlott?

Nyári gyorstalpaló 18-as mérettől

Le a cipővel! Szellőztessük, tornáztassuk a megfáradt lábacskákat!

Csábító ilyenkor a szabadban lenni, kimozdulni, az első nyaralási hullám is megindult a tengerpartok és a hazai tenger partjai felé. Ti is készültök már a kiruccanásra? Mit csomagoltok a gyereknek? Ha még karban ringatjátok a kicsit, akkor egyszerűbb dolgotok lesz, ha már a saját lábán szeretne a játszótérre menni, akkor viszont kihívások elé néztek.

Nyáron is szükség van zárt cipőkre!

Egy apró első lépés cipő ideális választás a járni tanulóknak, különösen, ha nem a vízparton, hanem az erdőben, vagy épp a városi forgatagban közlekedtek. A bokaízület és ezáltal a térd, a gerinc védelme érdekében javasolt lehet magasabb szárú supinált szandál, vagy esetleg egy jól szellőző zárt cipő, vékony zokni használata.

A városi, koszos utcákon az üvegszilánkok, ürülékek csupa olyan veszélyforrás, amit ezzel a praktikával könnyebben elkerülhettek, mint egy papucsban vagy nyitott szandálban. Ugyanez érvényes a csúszós, nyirkos, esős területeken, egy erdei túra, vagy vidéki kirándulás esetében.

De aztán le a cipőkkel!

Ahogyan, neked is jó érzés a nap végén kibújni a cipőből és felpolcolni a lábad pár percre, úgy a kicsik is hálásak, ha szabadon szellőztethetik a lestrapált lábaikat. Hűvösebb, járólappal borított helyen érdemes egy puha zoknit, mamuszt adni a lábukra, de egyébiránt mehet végre a mezítlábazás és az önfeledt kúszás, mászás, szaladgálás. Egyfajta edzésnek tudható be az is, ha egyenletes, apró köves, homokos területen mezítláb játszanak, hiszen ez a talpboltozatra is egyfajta masszázsként, fejlesztő gyakorlatként hat.

Nyáron cipőben, vagy cipő nélkül?

Szupinált cipők lélegző anyagokból

Még semmilyen mesterséges anyaggal nem sikerült pótolni a természetes bőr csodás tulajdonságait, Jól szellőzik és a nedvszívó képessége is utolérhetetlen. Ezért zárt cipők és nyári szandálok esetében is érdemes előtérbe helyezni az ebből készült cipőket, a füllesztő, silányabb minőségű alternatívákkal szemben. Akár váltócipőre van szükség az óvodába, iskolába, akár a szabadtéri játékokhoz keresünk sportosabb darabokat, érdemes szem előtt tartani, hogy legyen egy-két cserecipő is kéznél, Hagyjunk időt a lábbeliknek is regenerálódni, szellőzni, kiszáradni.

Apró balesetek elkerülése érdekében

Ezzel egyrészt növeljük a cipők élettartamát, másrészt megkíméljük a lábszag, irritáció, izzadás és gombásodás tüneteitől a gyereket és persze magunkat az aggódástól. Kerüljük a nejlonharisnya és nagyrészt a szintetikus anyagok használatát, mert ezek fokozzák a kellemetlen tüneteket. Kiegészítésképp a babahintőpor, a bőrbarát kozmetikumok és a rendszeres körömvágás kicsiknek, nagyoknak egyaránt hasznos rutin és sok apró balesettől, kellemetlenségtől megkímélhet.

Az ortopédus tanácsára

Ahol ortopédiailag javasolt, ott mindenképp érdemes szupinált cipőket használni. A járás tanulás időszakában és a 2-5 éves korosztály esetében a talpboltozat kialakítása a fő cél. Persze ezzel együtt a boka, lábszár és combizmok, végső soron a gerinc melletti izmok erősítésére, egyensúlyozására is remek lehetőség a gyógycipők használata, és a sok szaladgálás.

Szinte mindenki rendelkezik valamilyen deformitással az alsó végtag ízületeit illetően. Ezért érdemes már ebben a korai időszakban személyre szabottan kikérni egy szakember véleményét, és eszerint válogatni a cipőkínálatból. A kínálatunkban fellelhető modelleknél pedig szívesen segítünk akár a méretek, akár a típusok specifikációival, hogy ezzel is megkönnyítsük a választást!

Hasonló írások

Vélemény, hozzászólás?